Edytuj nagłówek
Wydział Inżynierii i Ekonomii

Naukowe Koło Studenckie Chemików

 

Opiekun Naukowy Koła:

dr hab. inż. Anna Sikorska, prof. uczelni

email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Facebook: Rolnictwo PUZ w Ciechanowie

 

Zarząd Koła Naukowego:    

Marcin Wieteska - IV rok Rolnictwo             - Przewodniczący NKSCh

Aleksandra Humięcka - IV rok Rolnictwo   - Wiceprzewodnicząca NKSCh

Adam Humięcki - III rok Rolnictwo             - Sekretarz NKSCh

 

 

Lista członków:

1.

Marcin Wieteska              

IV rok Rolnictwo

2.

Aleksandra Humięcka    

IV rok Rolnictwo

3.

Adam Humięcki              

III rok Rolnictwo

4.

Grzegorz Dymczyk          

IV rok Rolnictwo

5.

Maciej Zębalski                

IV rok Rolnictwo

6.

Mateusz Dramiński          

IV rok Rolnictwo

7.

Mateusz Małkiewicz        

IV rok Rolnictwo

8.

Julia Antczak                    

IV rok Rolnictwo

9.

Kamil Tokarski                

IV rok Rolnictwo

10.

Krzysztof Szcześniak      

IV rok Rolnictwo

11.

Adam Miklaszewski                    

III rok Rolnictwo

12.

Jakub Russo                    

III rok Rolnictwo

13.

Aneta Salwin                    

III rok Rolnictwo

14.

Kinga Rzeczkowska        

III rok Rolnictwo

15.

Paweł Kwiatkowski          

III rok Rolnictwo

16.

Martyna Ciecierska          

III rok Rolnictwo

17.

Małgorzata Długokęcka  

III rok Rolnictwo

18.

Anna Kaczor                    

II rok Rolnictwo

19.

Grzegorz Miklaszewski              

II rok Rolnictwo

20.

Grzegorz Ruszczyński    

II rok Rolnictwo

21.

Damian Treńdak              

II rok Rolnictwo

22.

Maciej Gąsiewski          

IV rok Rolnictwo

23.

Daniel Porzycki                

III rok Rolnictwo

24.

Piotr Brzeziński            

IV rok Rolnictwo

 

Cel działalności Koła:

 

Celem działalności Koła jest: zainteresowanie studentów pogłębianiem wiadomości z zakresu nauk chemii i pokrewnych, reprezentowanie Wydziału Inżynierii i Ekonomii w wewnątrz i na zewnątrz Uczelni, praca doświadczalna w tematycznych grupach badawczych, wyrabianie umiejętności samodzielnej i twórczej pracy indywidualnej i zbiorowej, nabycie umiejętności postępowania zgodnego z zasadami dbałości o własne zdrowie i ochronę środowiska, wygłaszanie odczytów i referatów na forum NKSCh oraz Konferencjach.

Realizowane tematy badawcze:

  1. Analiza fizyko-chemiczna wód wybranych zbiorników wodnych (rzek, stawów) oraz ocena czystości pod kątem fizyko-chemicznym w świetle Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 21 lipca 2016 r. w sprawie sposobu klasyfikacji stanu jednolitych części wód powierzchniowych oraz środowiskowych norm jakości dla substancji priorytetowych (Dz. U. 2016, poz. 1187).
  2. Ocena komponentów plonowania oraz składu chemicznego nasion, ziarna wybranych roślin rolniczych
  3. Ocena zawartości chlorofilu w wybranych roślinach rolniczych.
  4. Badanie zawartości witaminy C w bulwach różnych odmian ziemniaka.
  5. Określanie zawartości karotenoidów, glikoalkaloidów, fenoli w świeżej masie bulw ziemniaka
  6. Ocena zawartości sacharozy w korzeniach buraka cukrowego,
  7. Badanie wybranych parametrów gleb dla potrzeb doradztwa rolniczego.
  8. Szacunkowa ocena jakości i zafałszowań miodów (aktywność enzymatyczna, stężenie sacharozy)
  9. Analiza stanu zanieczyszczenia powietrza pyłem PM10 i PM2.5 na terenie miasta Ciechanów.

 

Dodatkowa działalność:

  • współpraca Koła z Parkiem Nauki „TORUS”
  • warsztaty metodyczne dla uczniów szkół podstawowych, średnich
  • zajęcia dla dzieci na Uniwersytecie Dziecięcym.

 

Publikacje:

  1. Sikorska A., Ciecierska M., Humięcka A., Humięcki A., Wieteska M. 2023. Porównanie zawartości witaminy c w bulwach ziemniaka (Solanum tuberosum) surowego oraz poddanego różnym procesom technologicznym. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie VIII, 85-93.

 

  1. Sikorska A., Kaczor A., Miklaszewski G. „Ocena składu chemicznego wybranych odmian zbóż”. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie IX,

 

  1. Sikorska A., Humięcka A., Tokarski K. „Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych miodu z pasieki uczelnianej na tle innych dostępnych na polskim rynku”. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie IX,

Prace prezentowane na konferencjach:

  1. Humięcka A., Wieteska M. „Ocena zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka surowego oraz poddanych procesom technologicznym".

VIII Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 9.06.2022 r.

 

  1. Kaczor A., Miklaszewski G. 2023. „Ocena składu chemicznego wybranych odmian zbóż”.

IX Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 7.06.2023 r.

 

  1. Humięcka A., Tokarski K. 2023. „Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych miodu z pasieki uczelnianej na tle innych dostępnych na polskim rynku”.

IX Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 7.06.2023 r.