Podyplomowe Studia Zarządzanie produkcją w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie trwają 2 semestry. Obejmują łącznie
200 godzin kształcenia (wykłady, ćwiczenia) prowadzonych w grupach, zależnie od liczby studentów. Zajęcia odbywają się w systemie zjazdów sobotnio-niedzielnych, najczęściej 2 razy w miesiącu. Uczestnik studiów podyplomowych uzyskuje za zajęcia dydaktyczne łączną liczbę 60 punktów ECTS (30 pkt. za semestr). Do 60% zajęć na studiach podyplomowych może być prowadzonych w trybie zdalnym (online). Zajęcia realizowane będą przez nauczycieli akademickich i praktyków zgodnie z ich przygotowaniem zawodowym, warsztatem naukowym i praktycznym.
Na studia mogą być przyjęte osoby posiadające dyplom ukończenia studiów wyższych przynajmniej na poziomie studiów I stopnia (licencjat).
Z dniem 15 czerwca 2024 roku rozpoczyna się I etap rekrutacji na studia podyplomowe w zakresie „Zarządzanie produkcją” i prowadzony jest do 26 lipca 2024 r.
Z dniem 2 sierpnia 2024 roku rozpoczyna się II etap rekrutacji na studia podyplomowe w zakresie „Zarządzanie produkcją” i prowadzony jest do 30 września 2024 r. Rozpoczęcie zajęć na studiach podyplomowych odbędzie się 1 października 2024 r.
Dokumenty kandydat składa bądź przesyła do Dziekanatu – Wydziału Inżynierii i Ekonomii Państwowej Akademii Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie ul. Narutowicza 9, 06-400 Ciechanów. Za skuteczne dostarczenie dokumentów uznaje się termin ich wpływu na Wydział.
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
- zgłoszenie o przyjęcie na studia podyplomowe (zgodnie z wzorem stanowiącym zał. nr 4 do Regulaminu Studiów Podyplomowych, Kształcenia Specjalistycznego oraz Innych Form Kształcenia,) załącznik do pobrania
- kwestionariusz osobowy (zgodnie z wzorem stanowiącym zał. nr 5 do Regulaminu Studiów Podyplomowych, Kształcenia Specjalistycznego oraz Innych Form Kształcenia), załącznik do pobrania
- kserokopię dyplomu ukończenia studiów potwierdzającego posiadanie kwalifikacji pełnej co najmniej na poziomie studiów I stopnia (licencjat), (oryginał lub jego odpis do wglądu w celu poświadczenia przez upoważnionego pracownika),
- potwierdzenie uregulowania opłaty za udział w rekrutacji (wpisowego) - w wysokości 100 zł. Opłatę należy wpłacić na konto uczelni w tytule wpisując: Studia podyplomowe w zakresie „Zarządzanie produkcją”.
Czesne
- Wysokość czesnego za uczestnictwo w studiach podyplomowych trwających 2 semestry wynosi 4000,00 zł tj. za każdy semestr 2000,00 zł - opłata semestralna za studia podyplomowe może być pobierana jednorazowo lub ratalnie w uzasadnionych przypadkach.
- Opłata czesnego w formie semestralnej jest wnoszona w ciągu dwóch tygodni od rozpoczęcia semestru. W przypadku podziału opłaty semestralnej na dwie raty, pierwszą ratę należy wpłacić w ciągu dwóch tygodni od rozpoczęcia semestru, drugą ratę nie później niż na miesiąc przed zakończeniem semestru.
- W przypadku rozłożenia opłaty semestralnej na dwie raty obowiązują stawki powiększone o 2%. W takim przypadku wysokość opłat za semestr wynosi
2 x po 2040,00 zł. - Czesne uczestnik studiów podyplomowych wnosi na indywidualny numer rachunku wygenerowany przez Uczelnię w określonym terminie.
Absolwent Studiów Podyplomowych zdobędzie pogłębione umiejętności i kompetencje w zakresie planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych. Absolwent będzie posiada wiedzę i umiejętności dotyczące:
- tworzenia elastycznego systemu produkcji,
- zarządzania procesami i systemem produkcji,
- usprawniania systemu logistyki wewnętrznej przedsiębiorstwa,
- optymalizowania kosztów produkcji,
- rozwiązywania problemów jakościowych w obszarze produkcji,
- zapewniania ciągłości produkcji,
- jakościowych i ekologicznych uwarunkowań systemów produkcyjnych,
- zarządzania zapasami.
PAŃSTWOWA AKADEMIA NAUK STOSOWANYCH im. Ignacego Mościckiego w CIECHANOWIE Wydział Inżynierii i Ekonomii Zakład Mechaniki i Budowy Maszyn
Konsultacje na kierunku MiBM w roku akademickim 2020/2021
L.p. | Imię i nazwisko | Studia stacjonarne | Studia niestacjonarne | Sala | Link do spotkań zdalnych | |
1. | dr inż. Tomasz Dzik | środa, 14:00 - 15:00 |
niedziela zjazdowa, 18:15 - 19:00 |
7 | LINK DO KONSULTACJI | |
2. | d hab. inż. Marcin Rychter prof. PUZ |
wtorek, 15:00 - 15:45 |
piątek zjazdowy 18:00 - 18:45 |
on-line | LINK DO KONSULTACJI | |
3. | dr inż. Wojciech Kramarek |
sobota, 14:00 - 15:00 |
niedziela, 10:30 - 12:00 |
16 | ||
4. | doc dr inż. Wojciech Przedpełski |
piątek, 16:45 - 17:45 |
niedziela, 09:30 - 10:30 |
15 | ||
5. | dr inż. Małgorzata Kalisz |
czwartek, 18:15 - 19:00 |
on-line | LINK DO KONSULTACJI | ||
6. | dr inż. Jacek Łączyński |
środa, 14:00 - 15:00 |
niedziela, 16:30 - 17:30 |
28 | LINK DO KONSULTACJI | |
7. | dr inż. Wojciech Sosnowski |
wtorek, 15:30 - 16:30 |
niedziela, 9:20 - 10:20 |
108 | LINK DO KONSULTACJI | |
8. | dr inż. Marcin Grobelny |
czwartek, 18:30 - 19:15 |
on-line | LINK OD KONSULTACJI | ||
9. | dr inż. Rafał Górski |
poniedziałek, 17:30 - 18:30 |
sobota, 20:00 - 21:00 |
on-line | LINK DO KONSULTACJI | |
10. | mgr inż. Adam Antośkiewicz |
poniedziałek, 17:30 - 18:30 |
sobota zjazdowa, 13:00 - 14:00 |
108 | LINK DO KONSULTACJI | |
11. | mgr inż. Przemysław Krawczyk |
wtorek, 16:30 - 17:30 |
sobota, 08:00 - 08:45 |
1 | LINK DO KONSULTACJI - STACJONARNE LINK DO KONSULTACJI - NIESTACJONARNE |
|
12 | mgr inż. Aleksander Niski |
poniedziałek, 19:00 - 19:45 |
sobota, 13:15 - 14:00 |
1a | ||
13. | mgr inż. Adam Wiśniewski |
poniedziałek, 10:30 - 11:15 |
sobota, 16:30 - 17:15 |
1 | ||
14. | mgr inż. Pawł Czaplicki |
poniedziałek, 16:30 - 17:30 |
niedziela zjazdowa, 10:30 - 11:30 |
on-line | LINK DO KONSULTACJI |
Naukowe Koło Studenckie Chemików
Opiekun Naukowy Koła:
dr hab. inż. Anna Sikorska, prof. uczelni
email:
Facebook: Rolnictwo PUZ w Ciechanowie
Zarząd Koła Naukowego:
Marcin Wieteska - IV rok Rolnictwo - Przewodniczący NKSCh
Aleksandra Humięcka - IV rok Rolnictwo - Wiceprzewodnicząca NKSCh
Adam Humięcki - III rok Rolnictwo - Sekretarz NKSCh
Lista członków:
1. |
Marcin Wieteska |
IV rok Rolnictwo |
2. |
Aleksandra Humięcka |
IV rok Rolnictwo |
3. |
Adam Humięcki |
III rok Rolnictwo |
4. |
Grzegorz Dymczyk |
IV rok Rolnictwo |
5. |
Maciej Zębalski |
IV rok Rolnictwo |
6. |
Mateusz Dramiński |
IV rok Rolnictwo |
7. |
Mateusz Małkiewicz |
IV rok Rolnictwo |
8. |
Julia Antczak |
IV rok Rolnictwo |
9. |
Kamil Tokarski |
IV rok Rolnictwo |
10. |
Krzysztof Szcześniak |
IV rok Rolnictwo |
11. |
Adam Miklaszewski |
III rok Rolnictwo |
12. |
Jakub Russo |
III rok Rolnictwo |
13. |
Aneta Salwin |
III rok Rolnictwo |
14. |
Kinga Rzeczkowska |
III rok Rolnictwo |
15. |
Paweł Kwiatkowski |
III rok Rolnictwo |
16. |
Martyna Ciecierska |
III rok Rolnictwo |
17. |
Małgorzata Długokęcka |
III rok Rolnictwo |
18. |
Anna Kaczor |
II rok Rolnictwo |
19. |
Grzegorz Miklaszewski |
II rok Rolnictwo |
20. |
Grzegorz Ruszczyński |
II rok Rolnictwo |
21. |
Damian Treńdak |
II rok Rolnictwo |
22. |
Maciej Gąsiewski |
IV rok Rolnictwo |
23. |
Daniel Porzycki |
III rok Rolnictwo |
24. |
Piotr Brzeziński |
IV rok Rolnictwo |
Cel działalności Koła:
Celem działalności Koła jest: zainteresowanie studentów pogłębianiem wiadomości z zakresu nauk chemii i pokrewnych, reprezentowanie Wydziału Inżynierii i Ekonomii w wewnątrz i na zewnątrz Uczelni, praca doświadczalna w tematycznych grupach badawczych, wyrabianie umiejętności samodzielnej i twórczej pracy indywidualnej i zbiorowej, nabycie umiejętności postępowania zgodnego z zasadami dbałości o własne zdrowie i ochronę środowiska, wygłaszanie odczytów i referatów na forum NKSCh oraz Konferencjach.
Realizowane tematy badawcze:
- Analiza fizyko-chemiczna wód wybranych zbiorników wodnych (rzek, stawów) oraz ocena czystości pod kątem fizyko-chemicznym w świetle Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 21 lipca 2016 r. w sprawie sposobu klasyfikacji stanu jednolitych części wód powierzchniowych oraz środowiskowych norm jakości dla substancji priorytetowych (Dz. U. 2016, poz. 1187).
- Ocena komponentów plonowania oraz składu chemicznego nasion, ziarna wybranych roślin rolniczych
- Ocena zawartości chlorofilu w wybranych roślinach rolniczych.
- Badanie zawartości witaminy C w bulwach różnych odmian ziemniaka.
- Określanie zawartości karotenoidów, glikoalkaloidów, fenoli w świeżej masie bulw ziemniaka
- Ocena zawartości sacharozy w korzeniach buraka cukrowego,
- Badanie wybranych parametrów gleb dla potrzeb doradztwa rolniczego.
- Szacunkowa ocena jakości i zafałszowań miodów (aktywność enzymatyczna, stężenie sacharozy)
- Analiza stanu zanieczyszczenia powietrza pyłem PM10 i PM2.5 na terenie miasta Ciechanów.
Dodatkowa działalność:
- współpraca Koła z Parkiem Nauki „TORUS”
- warsztaty metodyczne dla uczniów szkół podstawowych, średnich
- zajęcia dla dzieci na Uniwersytecie Dziecięcym.
Publikacje:
- Sikorska A., Ciecierska M., Humięcka A., Humięcki A., Wieteska M. 2023. Porównanie zawartości witaminy c w bulwach ziemniaka (Solanum tuberosum) surowego oraz poddanego różnym procesom technologicznym. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie VIII, 85-93.
- Sikorska A., Kaczor A., Miklaszewski G. „Ocena składu chemicznego wybranych odmian zbóż”. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie IX,
- Sikorska A., Humięcka A., Tokarski K. „Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych miodu z pasieki uczelnianej na tle innych dostępnych na polskim rynku”. Aktywność naukowa młodzieży akademickiej Forum Studenckie IX,
Prace prezentowane na konferencjach:
- Humięcka A., Wieteska M. „Ocena zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka surowego oraz poddanych procesom technologicznym".
VIII Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 9.06.2022 r.
- Kaczor A., Miklaszewski G. 2023. „Ocena składu chemicznego wybranych odmian zbóż”.
IX Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 7.06.2023 r.
- Humięcka A., Tokarski K. 2023. „Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych miodu z pasieki uczelnianej na tle innych dostępnych na polskim rynku”.
IX Seminarium Kół Naukowych "Aktywność Naukowa Młodzieży Akademickiej”. Państwa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, 7.06.2023 r.
I rok Ekonomii (st. stacjonarne i niestacjonarne) - dr Katarzyna Szymańska
II rok Ekonomii (st. stacjonarne i niestacjonarne) - dr Anna Schulz
III rok Ekonomii (st. stacjonarne i niestacjonarne) - dr inż. Małgorzata Niestępska
I rok Zarządzania (st. stacjonarne i niestacjonarne) - dr Ewa Listopadzka
II rok Zarządzania (st. stacjonarne i niestacjonarne) - dr inż. Paulina Kramarz
Ekonomia
Uzyskiwany tytuł: licencjat
Czas trwania studiów: 6 semestrów
Tryb studiów: studia stacjonarne oraz niestacjonarne
Absolwent kierunku Ekonomia posiada zaawansowaną wiedzę o ekonomii, gospodarce i finansach oraz umiejętność dokonywania analiz mikro- i makroekonomicznych przy użyciu odpowiedniej metodologii i przy zastosowaniu określonych narzędzi, także przy użyciu technologii informatycznych. Absolwent studiów I stopnia dysponuje wiedzą społeczną i cechuje się kompetencjami zarządczymi. Potrafi samodzielnie podejmować decyzje, oceniać działania swoje i podległych mu zespołów, ponosząc za nie odpowiedzialność. Potrafi także analizować problemy praktyczne, prowadzić dyskusję, komunikować się ze specjalistami ze swojej dziedziny (również w języku obcym - zna język obcy na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy), przez co spełnia wymogi ustawowe w zakresie uniwersalnych charakterystyk PRK poziomu 6. Absolwent kierunku Ekonomia posiada znajomość języka obcego w stopniu umożliwiającym posługiwanie się terminologią ekonomiczną, cechuje się etyczną i społeczną odpowiedzialnością zawodową, jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia i samokształcenia.
W ramach funkcjonującego kierunku studiów studenci mają do wyboru cztery moduły fakultatywne do wyboru:
Moduł I. Finanse i rachunkowość przedsiębiorstw
Moduł II. Administracja i finanse sektora publicznego
Moduł III. Bankowość i rynek finansowy
Moduł IV. Zarządzanie i finanse w przedsiębiorstwie
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego I nabywa umiejętności rozumienia mechanizmów funkcjonowania przedsiębiorstw i rynków finansowych, rozumie współzależności między finansami a sferą realną gospodarki, zdobywa wiedzę na temat rachunkowości finansowej, analizy ekonomiczno-finansowej (z uwzględnieniem otoczenia gospodarczo-prawnego, w jakim dany podmiot funkcjonuje), efektywności poszczególnych instrumentów finansowych oraz wykształca umiejętność oceny skutków podejmowanych decyzji i przedsięwzięć.
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego II jest przygotowany do sprawowania funkcji w szeroko rozumianej administracji - zarówno w administracji publicznej (rządowej i samorządowej), jak też w instytucjach i podmiotach niepublicznych; poznaje funkcjonowanie sektora publicznego, budowy budżetu, posiada umiejętności analizy wydatków oraz zamówień publicznych.
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego III posiada wiedzę na temat instytucji rynków finansowych oraz mechanizmów funkcjonowania rynku i jego segmentów. Zna czynniki determinujące bezpieczne i stabilne funkcjonowanie banków, cechy charakterystyczne podstawowych rodzajów ryzyka w działalności bankowej, rozumie zasady identyfikacji, analizy i zarządzania ryzykiem bankowym, a także etapy i metody zarządzania ryzykiem.
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego IV rozwija kompetencje umożliwiające prowadzenie działalności gospodarczej na własny rachunek, ma wiedzę z zakresu zagadnień finansowo-księgowych, aspektów funkcjonowania oraz zarządzania przedsiębiorstwem, rynku kapitałowego i pieniężnego.
Absolwenci kierunku Ekonomia są przygotowani do pracy w biurach rachunkowych, urzędach skarbowych, kancelariach doradztwa podatkowego, administracji państwowej i samorządowej (jednostkach gminnych, powiatowych i wojewódzkich), firmach konsultingowych, przedsiębiorstwach różnych branż, bankach, towarzystwach ubezpieczeniowych, instytucjach zarządzających finansami publicznymi i mieniem komunalnym, korporacjach, organizacjach pozarządowych i własnych przedsiębiorstwach. Absolwent kierunku Ekonomia jest przygotowany do pracy w zespołach, wykorzystujących kreatywność i innowacyjność, umiejętność porozumiewania się na poziomie analitycznym i realizacji zadań zespołowych.
Zarządzanie
Uzyskiwany tytuł: magister
Czas trwania studiów: 4 semestry
Tryb studiów: studia stacjonarne oraz niestacjonarne
Absolwent kierunku Zarządzanie drugiego stopnia posiada umiejętności menedżerskie niezbędne do kierowania przedsiębiorstwem produkcyjnym, usługowym małej lub średniej wielkości oraz jednostkami administracji rządowej i samorządowej. Równocześnie uzyskuje w czasie studiów wiedzę z obszaru ekonomii, rachunkowości i finansów, marketingu, która pozwala samodzielnie ocenić sytuację finansową przedsiębiorstwa, dbać o jego stały rozwój, jednocześnie kształtując wizerunek firmy na zewnątrz we współpracy z mediami. Absolwent jest przygotowany do kontynuacji kształcenia przez całe życie (studia podyplomowe, kursy, staże). Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku Zarządzanie, posiada odpowiednie kompetencje - dobrze rozwinięte umiejętności logicznego i analitycznego myślenia oraz znajomość języka obcego, którego znajomość będzie rozwijana w czasie studiów
W ramach funkcjonującego kierunku studiów studenci mają do wyboru dwa moduły fakultatywne do wyboru:
Moduł I. Zarządzanie przedsiębiorstwem
Moduł II. Zarządzanie finansami
Moduł III. Human Resource w tradycyjnym i wirtualnym otoczeniu
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego I nabywa wiedzę menedżerską i organizatorską, jest także specjalistycznie przygotowany w zakresie doskonalenia organizacji procesów pracy produkcyjnej i administracyjnej, projektowania systemów zarządzania i doradztwa organizacyjnego. Absolwent jest przygotowywany tak, aby posiadał umiejętności oceny procesów gospodarczych, kompetencje w zakresie kształtowania stosunków międzyludzkich, w tym komunikacji społecznej, podejmowania decyzji. Ważnymi kompetencjami absolwenta jest umiejętność zarządzania, planowania (operacyjnego i strategicznego) oraz organizowania. Absolwent jest przygotowywany do pełnienia funkcji menedżera wyższego szczebla w przedsiębiorstwie, jak i w administracji publicznej (lub relatywnie autonomicznej jednostce organizacyjnej), który ponosi odpowiedzialność za wykonanie działań prowadzących do sukcesu i pomyślności przedsiębiorstwa. Jest przygotowany do zarządzania przedsiębiorstwem i do integrowania prac funkcjonalnych menedżerów, prawników, konsultantów i specjalistów. Specjalność przygotowuje także do pracy w firmach doradczych zajmujących się wdrażaniem nowoczesnych systemów zarządzania. Zdobyta wiedza menedżerska pozwala na samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w sferze handlu, produkcji lub usług.
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego II poszerza wiedzę związaną z obszarem finansowo-rachunkowym działalności przedsiębiorstwa, nabywa umiejętności rozwiązywania specyficznych problemów finansowych w procesie podejmowania decyzji; zdobywa umiejętności z zakresu definiowania, opisywania, modelowania i rozwiązywania problemów zarządzania w języku finansowym z wykorzystaniem odpowiednich narzędzi i technik. Będzie wiedział jak pozyskiwać i w jaki sposób prezentować informacje finansowe, pozna optymalne rozwiązania z zakresu zarządzania kosztami, majątkiem i inwestycjami oraz pasywami, ze szczególnym uwzględnieniem kapitału, posiądzie umiejętność dokonywania właściwej oceny efektywności podejmowanych decyzji z uwzględnieniem dynamiki zmian w otoczeniu.
Absolwent w ramach modułu fakultatywnego Human Resource w tradycyjnym i wirtualnym otoczeniu zdobywa wiedzę i umiejętności z zakresu nowoczesnych praktyk zarządzania zasobami ludzkimi. Zostanie przygotowany do kierowania zespołami ludzkimi w różnego typu organizacjach, zarówno w zespołach tradycyjnych, jak i wirtualnych (rozproszonych). Pozna nowoczesne metody doboru pracowników oraz zasady tworzenia efektywnych systemów wynagrodzeń. Będzie potrafił wpływać na zachowania pracowników, rozpoznawać ich aspiracje i oczekiwania, organizować ich pracę, oceniać wysiłek i dbać o ich rozwój.
Absolwent kierunku Zarządzanie przygotowany jest do pracy w: krajowych przedsiębiorstwach niezależnie od branży, międzynarodowych przedsiębiorstwach niezależnie od branży, międzynarodowych korporacjach, prowadzonej osobiście działalności gospodarczej oraz instytucjach non profit.
PLAN STUDIÓW (wg ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce)