To cykliczne, najważniejsze wydarzenie w Uczelni prezentujące dorobek naukowy kół studenckich, wskazujące perspektywy rozwoju, a zarazem miejsce wymiany doświadczeń młodych naukowców. Celem seminarium jest integracja Kół Naukowych oraz studentów, inspiracja do nawiązywania współpracy oraz do tworzenia interdyscyplinarnych zespołów badawczych. Uczestnicy Seminarium mają możliwość przedstawienia wyników badań naukowych uzyskanych w ramach realizacji projektów, prac dyplomowych; zaprezentowania swojej działalności naukowej oraz przedstawienia praktycznych zastosowań i możliwości aplikacji podjętych działań. Udział w Konferencji umożliwia wymianę poglądów i doświadczeń w gronie osób reprezentujących różne wydziały, czego efektem może być ustanowienie nowych lub też weryfikacja obranych wcześniej kierunków badań.
Seminarium otworzyli i powitali licznie zgromadzonych gości Rektor dr inż. Grzegorz Koc oraz Prorektor prof. dr hab. Leszek Zygner. Rektorzy życzyli studentom dobrych wystąpień i bezstresowego zaprezentowania swojego dorobku. Podczas seminarium studenci kół naukowych naszej Uczelni zaprezentowali swoje dotychczasowe osiągnięcia oraz wyniki przeprowadzonych badań. Bardzo interesujący i aktualny w obecnym czasie wykład inaugurujący seminarium, zatytułowany „ Bezpieczeństwo żywnościowe” wygłosił dr. inż. Sławomir Gromadzki. Ciekawy program seminarium , tematyka i różnorodność referatów spowodowała duże zainteresowanie wydarzeniem. Zgromadzeni studenci, wykładowcy i zaproszeni goście wysłuchali kilkunastu wystąpień będących dorobkiem naukowym i efektem pracy w ramach Kół Naukowych naszej Uczelni Pan Prorektor podsumował tegoroczne seminarium, podziękował studentom za merytoryczne wystąpienia i wysoki poziom prezentacji. Podkreślił duże zaangażowanie kół naukowych w zaprezentowanie swojego dorobku. Spotkanie posłużyło także wymianie doświadczeń w zakresie prowadzonej działalności badawczej.
Seminarium cieszyło się zainteresowaniem studentów wszystkich kierunków naszej Uczelni. Wygłoszone referaty i opracowania będą opublikowane w opracowaniu zbiorczym pt. „Aktywność naukowa młodzieży akademickiej” w serii wydawniczej Forum Studenckie.
Wystąpienia:
Studenckie Koło Naukowe Pielęgniarstwa
SYMULACJA MEDYCZNA A KOMPETENCJE SPOŁECZNE STUDENTÓW PIELĘGNIARSTWA - Piotr Kordowski, Oliwia Kisiel, Izabela Kordowska, Michał Bobryk
Koło Naukowe „HUMANUS”
POZYTYWNE I NEGATYWNE KONSEKWENCJE PANDEMII COVID-19 W OPINIISTUDENTÓW, A POCZUCIE WŁASNEJ SKUTECZNOŚCI - Paweł Kula, Michał Kamiński
Studenckie Koło Naukowe Pedagogiki „EDUCANDI”
NOWE TECHNOLOGIE W PROCESIE KSZTAŁCENIA DZIECI W WIEKU SZKOLNYM Majka Trzęsiel
Organizacja sportowa Bezpieczeństwa Wewnętrznego
BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE JAKO WYZWANIE WSPÓŁCZESNEGO ŚWIATA Waldemar Nowakowski
Koło Naukowe Ekonomii
PATRIOTYZM KONSUMENCKI - Monika Fersz
CYFRYZACJA POKOLENIOWA - Aleksander Purzycki
OCZEKIWANIA WOBEC PRACY ZAWODOWEJ OSÓB Z POKOLENIA ALFA Marta Błaszkiewicz
WSKAŹNIKI PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W BRANŻY GASTRONOMICZNEJ - Piotr Pieńkowski, Damian Daniłowski
DYRYGENT - INSPIRUJĄCY PRZYWÓDCA - Klaudia Kalinowska Naukowe
Koło Studenckie Chemików
OCENA WYBRANYCH PARAMETRÓW FIZYKO-CHEMICZNYCH MIODU Z PASIEKI UCZELNIANEJ NA TLE INNYCH DOSTĘPNYCH NA POLSKIM RYNKU - Aleksandra Humięcka, Kamil Tokarski
OCENA SKŁADU CHEMICZNEGO ZIARNA WYBRANYCH ODMIAN ZBÓŻ - Anna Kaczor, Grzegorz Miklaszewski Studenckie
Koło Naukowe Inżynierii Materiałowej
„METALIKA” ODPORNOŚĆ KOROZYJNA POWŁOK LAKIERNICZYCH STOPKI CENTRALNEJ MOTOCYKLA YAMAHA - Kucharski Alan i Smosarski Hubert
Koło Naukowe „LOGISTYK”
ROZWÓJ RYNKU USŁUG KURIERSKICH W WOJEWÓDZTWIE WARMIŃSKO – MAZURSKIM Beata Piotrkowska Koło Naukowe „Elektroda”
BUDOWA I STEROWANIE "FAST LINE FOLLOWER ROBOT" - Arkadiusz Kauwa
Koło Naukowe Informatyki Stosowanej
WIDZENIE MASZYNOWE WSPIERANE ALGORYTMAMI SZTUCZNEJ INTELIGENCJI- Mateusz Jeżak, Wojciech Dełęgowski, Dominik Kozłowski