Dnia 9 maja br. studenci II roku Rolnictwa odbyli wyjazd naukowy do Grup Producenckich Pieczarek.
Studenci zwiedzili wyposażony w nowoczesne technologie obiekt „R&J Sztandera”, m.in.: hale upraw pieczarek, poznali najnowocześniejsze techniki zbioru oraz stan i wielkości poszczególnych rzutów.
Za odpowiednią temperaturę powietrza, wilgotność oraz poziom dwutlenku węgla w hali uprawowej odpowiada wiele systemów technologicznych, tak aby zapewnić optymalne warunki dla wzrostów owocników pieczarek. Kontrolę nad nimi sprawują elektroniczne sterowniki klimatu. Grzyby wprost po zerwaniu trafiają do podciśnieniowego urządzenia chłodniczego.
Wysokiej jakości podłoże do uprawy pieczarek, zasobne w składniki pokarmowe produkowane jest w przedsiębiorstwie „Unikost SP.J.”, które jest jednym z nielicznych w Polsce specjalizującym się w produkcji podłoża fazy II oraz III, a także samych pieczarek.
Ostatnim etapem wyjazdu była wizyta w Grupie Producentów Pieczarek „Grzybowy Raj” w której odbywa się pakowanie i magazynowanie w chłodniach zebranych wcześniej i schłodzonych w krótkim czasie pieczarek.
Podczas wyjazdu Studentom towarzyszyli Rektor dr inż. Grzegorz Koc oraz dr inż. Robert Czaplicki
Studenci oraz Opiekunowie bardzo dziękują przedstawicielom firm za umożliwienie odwiedzenia zakładów, przekazaną fachową wiedzę oraz miłą i serdeczną atmosferę!