Edytuj nagłówek
Aktualności

Seminarium „Aktywność naukowa młodzieży akademickiej”  
2 czerwca 2016 r.

Obchody Jubileuszu 15 – lecia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Ciechanowie rozpoczęło w dniu 2 czerwca 2016 r.  III Seminarium Kół Naukowych zatytułowane, „Aktywność naukowa młodzieży akademickiej”.
Podczas seminarium 9 kół naukowych naszej uczelni zaprezentowało swoje dotychczasowe osiągnięcia, wyniki przeprowadzonych badań oraz wymieniło się zdobytymi  doświadczeniami. Kierunek Dziennikarstwa przygotował wystawę fotograficzną będącą dorobkiem ich koła naukowego. Prorektor dr Grzegorz Koc powitał zgromadzonych gości i życzył studentom owocnych wystąpień.  Seminarium otworzył Rektor dr Leszek Zygner.  Głos zabrał również przybyły na uroczystość Prezydent Ciechanowa Pan Krzysztof Kosiński. Wykład inaugurujący Seminarium wygłosiła Pani prof. Barbara Gąsiorowska, która w sposób bardzo interesujący omówiła produkty pokarmowe ich kaloryczność oraz wpływ na zdrowe odżywianie człowiek. Wykład zainspirował zebranych do refleksji nad sposobem odżywiania się w świetle potrzeb pokarmowych człowieka. Podobnie jak w ubiegłym roku w spotkaniu wzięli udział reprezentanci Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Politechniki Warszawskiej i PWSZ w Płocku.

Moderatorzy seminarium:dr Ewa Wiśniewska i doc. dr inż. Robert Rudziński poprowadzili Seminarium w dwóch panelach tematycznych. Zgromadzeni studenci i inne osoby wysłuchali wystąpień będących dorobkiem naukowym i efektami ich pracy w ramach Kół naukowych naszej Uczelni oraz zaproszonych gości.  Na zakończenie Pan Prorektor podsumował wyniki tegorocznego seminarium, podziękował studentom za merytoryczne  wystąpienia i  wysoki poziom  prezentacji. Organizatorzy spotkania – Prorektor dr inż. Grzegorz Koc oraz Przewodniczący Samorząd Studentów podkreślili duże zaangażowanie kół naukowych w zaprezentowanie swojego dorobku.

Podczas seminarium prezentowany był  punkt  informacyjno promocyjny i pokaz produktów wysokiej jakości w tym posiadających znak „Poznaj Zdrową Żywność”. Seminarium cieszyło się dużym zainteresowaniem studentów wszystkich kierunków naszej Uczelni i zaproszonej  młodzieży szkół  ponadgimnazjalnych.